Piękna i pełna niezwykłych atrakcji Chorwacja może oczarować również swą kuchnią. Dieta mieszkańców tego kraju jest niezwykle zróżnicowana. Jakimi cechami wyróżnia się kuchnia chorwacka? Jakie potrawy cieszą się tu największym uznaniem?
Kuchnia chorwacka może się pochwalić licznymi przysmakami. W miejscowościach nadmorskich oraz na licznych wyspach dominują potrawy typowe dla kuchni śródziemnomorskiej. W tej części Chorwacji podstawę menu stanowią ryby oraz owoce morza.
Popularne są tu również dania z makaronem oraz różnego rodzaju mięsa z rusztu. Dość podobna dieta pojawia się w rejonie Istrii, choć tu specyficznym elementem tradycji kulinarnej staje się częste sięganie po trufle. W centralnej części kraju prym wiodą dania jednogarnkowe, w których podstawowymi składnikami są mięsa oraz warzywa. Tu również silniejsze są wpływy kuchni tureckiej i austriackiej, dzięki czemu dieta mieszkańców centralnej Chorwacji staje się bardziej pożywna i cięższa.
Chorwackie obiady rozpoczynają się od przystawek. W tej roli pojawiać się może ser owczy, przy czym szczególnym rarytasem jest ser powstający na wyspie Pag. W gronie popularnych przystawek znajduje się również szynka – wędzona lub suszona. Na pierwsze danie podawana jest zupa. Chorwaci znają ciekawe przepisy na to danie, zatem asortyment zup jest w tym kraju dość szeroki. W gronie najpopularniejszych znajduje się bulion z mięsa oraz warzyw, chętnie jadana jest również zupa jarzynowa i pomidorowa. W wyspiarskiej części kraju popularne są również przepisy na zupę rybną, z kolei Istria wyróżnia się zupą z jarzyn, sera oraz ryżu. Na drugie danie można wybrać tu potrawę z rybą lub mięsem w roli głównej. Leszcze, karpie i okonie są bardzo popularne na terenie wybrzeży oraz wysp. Podawane i przyrządzane na wiele sposobów, stają się przysmakami, którymi trudno się znudzić. Krewetki, kalmary oraz ośmiornice to kolejne rarytasy, które pojawiają się tu w daniach obiadowych. W gronie dań mięsnych największą karierę w chorwackiej diecie zrobiła pieczona jagnięcina, którą podaje się wraz z ziemniakami. Cielęce lub wieprzowe mięso z rusztu to kolejna potrawa, która bardzo często pojawia się w tutejszym jadłospisie. W wielu rejonach popularna jest pieczeń z farszem. Potrawa ta często podawana jest z sosem, który powstaje w trakcie procesu duszenia mięsa w winie. Slavonia, dość mało znany region Chorwacji, może dodatkowo zaskoczyć ciekawymi gulaszami. Ich popularność w tej części kraju wynika z uwarunkowań historycznych oraz dość silnych tu wpływów węgierskich. Tu również można spróbować najlepszych chorwackich wędlin, w gronie których wyróżnia się kulen – przysmak wyjątkowy ze względu na sposób doprawiania tej wędliny. Ci, którzy lubią pikantne smaki, z pewnością docenią ten chorwacki specjał.
Dieta chorwacka to różnorodność. Ryby, owoce morza, mięsa oraz jarzyny odgrywają w niej ważną rolę. Każda z chorwackich potraw może zadziwić swą specyfiką, wspaniałym smakiem oraz aromatem. Nic dziwnego, że kuchnia chorwacka staje się coraz bardziej popularna na całym świecie, a przepisy na najsłynniejsze potrawy tego kraju coraz częściej pojawiają się we współczesnych książkach kucharskich.