Korfu od lat zachwyca podróżników pięknem natury i mieszaniną wielu kultur, jeszcze niezasłoniętą przez luksusowe kurorty i komercyjne rozrywki. Choć i tych tutaj niemało, Kerkyra - bo tak brzmi oryginalna nazwa wyspy - przyciąga przede wszystkim lazurową, błękitną wodą, stromymi klifami i widokami, których widoku nie zapomni żaden turysta.
Korfu – informacje praktyczne
Korfu jest często wybieraną destynacją przez początkujących podróżników. Niewielki obszar wyspy sprawia, że możemy z łatwością zwiedzić ją na własną rękę. Nie bez znaczenia są też ceny lotów, które kształtują się w okolicach 200-300zł. Na wyspie możemy wykorzystać zarówno transport publiczny, który umożliwi nam jednak poruszanie się przede wszystkim między najbardziej popularnymi miejscami turystycznymi. Wprawieni kierowcy nie będą mieli również problemu z poruszaniem się po Korfu wynajętym samochodem – należy jednak pamiętać, że Korfu jest wyspą górzystą, pełną krętych i wąskich dróg, na których jedynie doświadczenie za kierownicą gwarantuje bezpieczeństwo i szybkość przejazdu.
Ceny artykułów spożywczych oraz potraw w restauracji są zbliżone do cen polskich. Zdecydowanie tańsze będą produkty lokalne, w szczególności świeże warzywa i owoce, oliwa oraz ryby i owoce morza. Więcej zapłacimy jednak za produkty importowane, takie jak markowy alkohol z kontynentalnej Europy.
Noclegi na Korfu możemy zarezerwować przez portale pośredniczące, poza sezonem z łatwością znajdziemy zakwaterowanie już na miejscu. Dużą oszczędność będzie zamieszkanie poza najbardziej turystycznymi miejscowościami, takimi jak Kassiopi, Paleokastrista i Acharavi.
Największe atrakcje wyspy
Choć Korfu jest wyspą niewielką, nie brakuje na niej atrakcji, które pozwalają na spędzenie doskonałego urlopu. Jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc jest Paleokastrista – miejscowość niezwykła pod każdym względem, pełna greckich restauracji, oliwnych gajów i wąskich, klimatycznych uliczek. To, co najbardziej przyciąga podróżników do Paleokastristy, to widok skalnych formacji oraz kompleksów jaskiń tuż przy morzu. A jeśli chcemy zapewnić sobie jeszcze piękniejsze wspomnienia, na północy znajdziemy Cape Drastis: przylądek, którego charakterystyczną częścią są strome, białe ściany, o które rozbijają się wzburzone fale Morza Jońskiego.
Na miłośników górskich wycieczek czeka Pantokrator – najwyższy szczyt wyspy, który mierzy przeszło 900 metrów n. p. m.! Na jego szczyt wiodą kręte i wąskie uliczki, jednak nasz wysiłek będzie nagrodzony widokiem panoramy wyspy.
Wart odwiedzenia jest również słynny Kanał Miłości (Canal D'Amour), czyli wąski przesmyk między skałami, którego przepłynięcie – według legendy – przyniesie miłość każdej pannie. Choć śmiałków nawet dziś nie brakuje, Kanał Miłości z pewnością zachwyci także tych, którzy od adrenaliny wolą podziwianie panoramy albańskiego wybrzeża. To właśnie z Sidari, gdzie umiejscowiony jest słynny kanał, roztacza się najlepszy widok na sąsiadujące państwo.
Na Korfu nie brakuje także miejscowości wypoczynkowych, które nastawione są przede wszystkim na wypoczynek turystyczny. Kassiopi i Acharavi to dwa główne ośrodki turystyczne na północy wyspy, które zapewniają doskonale rozwiniętą bazę noclegową i gastronomiczną. A jeśli starczy nam czasu, zwiedzić możemy także stolicę wyspy, Kerkyrę, w której nowoczesne budownictwo miesza się z reliktami przeszłości.
Niebagatelna kuchnia Korfu
Atrakcje turystyczne i naturalne piękno wyspy to nie jedyne rzeczy, jakie przyciągają podróżników na Korfu. Wyspa słynie także ze swojej kuchni, której dań nie znajdziemy w żadnej innej części Grecji. Poza tradycyjnymi owocami morza, rybami i świeżymi warzywami, na wyspie króluje mięso wołowe i jagnięcina. Traydycjną potrawą kerkyriańskich domów jest pastisada – wołowy gulasz w sosie pomidorowym, który przygotowywany jest z okazji różnych uroczystości. W niemal każdej tawernie spróbować możemy również sorfito, które nie jest jednak odwzorowaniem hiszpańskiego sosu o tej samej nazwie, a daniem z mięsa wołowego, które duszone jest w sosie z białego wina. Miłośnicy bardziej intensywnych smaków z pewnością zachwycą się kleftiko, czyli potrawą z pieczonego mięsa jagnięcego, zwykle podawaną z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Na wyspach greckich warto spróbować także dań rybnych. W Korfu króluje grillowany miecznik oraz bourdeto – rybne danie (zwykle przygotowane ze skorpeny, wykorzystuje się jednak także popularną doradę) z dodatkiem aromatycznego sosu pomidorowego.
Będąc na Korfu warto spróbować także bezalkoholowego napoju tzi tzi birra, który charakteryzuje się aromatycznym, imbirowym smakiem. Znajdziemy tutaj również jedyne w swoim rodzaju Korfu Beer Ale, czyli ciemne piwo, produkowane przez jedyny browar na wyspie. W wielu tawernach, prowadzonych przez rodowitych mieszkańców wyspy, znajdziemy też domowe wina i cydry, do których produkcji wykorzystuje się lokalne owoce.
Korfu to wyspa, która zachwyca nie tylko błękitem mórz, wspaniałymi, piaszczystymi plażami i klimatycznymi miejscowościami. To także oryginalna kuchnia, niesamowita gościnność mieszkańców i widoczna na każdym kroku mieszanina różnych kultur. Kerkyra to z pewnością miejsce, które pod każdym względem warte jest poznania.