Planując urlop za granicą najczęściej bierzemy pod uwagę cenę, lokalizację, warunki atmosferyczne i lokalne atrakcje. W zależności od osobistych preferencji szukamy bliskości wody lub gór. A czy zastanawiamy się, co będziemy jeść w obcym kraju? Raczej trudno tam oczekiwać polskiego schabowego z kapustą.
We Włoszech tradycyjnie możemy liczyć na pizzę i makaron. Ale to nie wszystko, czym zachwyci nas włoska kuchnia. Włosi są smakoszami ryb i owoców morza. Praktycznie do każdego dania dodają oliwę z oliwek. Popularne są także oliwki, cebula, pomidory i parmezan, a z przypraw bazylia, oregano, estragon, rozmaryn, tymianek i czosnek. Włosi to także mistrzowie w przyrządzaniu przepysznej kawy.
Sąsiadująca z Włochami Grecja serwuje zupełnie inne dania. Z całą pewnością pizza i makaron nie królują na greckich stołach. Tradycyjnym greckim daniem jest mięso mielone zapiekane z bakłażanem i sosem pomidorowym, czyli moussaka. Znana nam dobrze sałatka grecka faktycznie pochodzi z Grecji, jednak Grecy nazywają ją sałatką wiejską. Dla nich to „zwykłe” warzywa z fetą polane oliwą i przyprawione. Podstawę kuchni greckiej stanowią baranina, jagnięcina, pomidory, papryka, ryby i świeże zioła. Podobnie jak we Włoszech, w każdej kuchni znajdziemy oliwę z oliwek.
Przenieśmy się teraz na zachód Europy i zajrzyjmy do Portugalii. Kuchnia portugalska różni się od tego, co proponują kuchnia grecka i włoska. Dominujące w kuchni portugalskiej jest mięso, a także ryby i owoce morza. Popularny jest solony dorsz i sardynki z grilla. W restauracjach często serwowany jest gulasz mięsny, warzywny lub rybny. Portugalczycy zjadają stosunkowo dużo jajek, często jako dodatek do ziemniaków, tostów lub steków. Ważną pozycją w portugalskim menu są słodycze i desery.
Sąsiadująca z Portugalią Hiszpania pod względem kulinarnym jest jej zupełnym przeciwieństwem. Przede wszystkim kuchnia hiszpańska nie jest jednolita, w zależności od regionu kraju możemy spodziewać się zupełnie różnych propozycji. Szynka i kiełbasa są najczęściej podawane w rejonach górskich, na północy kraju królują owoce morza, Katalończycy celują w dania słodko-pikantne, są też miłośnikami paelli. Andaluzyjczycy stworzyli słynny chłodnik gazpacho oraz spopularyzowali mięso z rożna. W środkowej Hiszpanii popularne są potrawy jednogarnkowe, często na bazie dziczyzny.
Coraz popularniejszym kierunkiem turystycznym staje się Gruzja. Czego mogą spodziewać się na stołach przybywający tam turyści? Podstawą kuchni gruzińskiej jest baranina podawana z pomidorami, bakłażanami, papryką oraz – co odróżnia gruzińską kuchnię od pozostałych – z nasionami granatu. Charakterystyczne dla tamtejszej kuchni są też placki chaczapuri oraz pierogi chinkali, a także słodki chleb nazuki.
Oczywiście nie każdy hotel serwuje tak samo smaczne dania, również nie we wszystkich miastach działają tak samo smaczne restauracje, dlatego planując wyjazd do obcego kraju warto sprawdzić w internecie opinie o wakacyjnych hotelach. Pozwoli to uniknąć przykrych niespodzianek i cudownie spędzić urlop.